Deelnemende PGO’s
Een PGO is een website of app, waarin burgers informatie over hun eigen gezondheid bijhouden en actief aan de slag gaan met hun gezondheid. Je kunt als burger medische gegevens verzamelen en beheren, maar ook delen met anderen. Tot voor kort waren gezondheidsgegevens niet altijd makkelijk digitaal in te zien, maar met de komst van inmiddels enkele tientallen PGO’s in Nederland komt daar nu verandering in. In deze pilot is er voor gekozen om de gegevens van alle deelnemende zorgpartners te ontsluiten naar drie verschillende PGO’s: Selfcare, Ivido en Quli. Deze applicaties zijn allen MedMij-gecertificeerd. Dat betekent dat zij werken volgens het veilige afsprakenstelsel voor het uitwisselen van medische gegevens. In het PGO kan veilig informatie opgehaald worden van de zorgverlener van de patiënt. De PGO’s bieden daarnaast ieder extra modules om de patiënt te ondersteunen in zijn of haar gezondheid.
Deelnemende zorgverleners
Een PGO heeft voornamelijk toegevoegde waarde als een patiënt van meer dan één zorgaanbieder gegevens kan inzien. Om zoveel mogelijke relevante medische gegevens in de PGO’s te krijgen, is het van belang dat zorgverleners deelnemen en hun data beschikbaar stellen. Vanuit de deelnemende huisartsenpraktijken zijn daarom in samenwerking met Stackr zorgaanbieders benaderd die waarde toevoegen in het ontsluiten van gegevens. Hierbij wordt gestart met een gefaseerde uitrol. De eerste deelnemende zorgaanbieders zijn:
- Diagnostiek voor U – labgegevens
- Huisartsenpraktijk Artois en huisartsenpraktijk Achte Barrier – huisartsengegevens
- GGzE – Basisgegevens GGZ
Na de start met deze drie zorgprofessionals, wordt de samenwerking gezocht voor opschaling en aansluiting van de Benu Apotheek Achtse Barrier, Apotheek Artois en Apotheek Blixembosch voor uitwisseling van medicatiegegevens.
- Catharina Ziekenhuis Eindhoven
- GGzE – Medicatiegegevens
- Psychologenpraktijk Oog – Basisgegevens GGZ
Deelnemende patiëntgroepen
Om de functionaliteit van de PGO’s goed te kunnen testen is er in overleg met de beide huisartsenpraktijken gekozen om patiënten te benaderen die op regelmatige basis medische zorg nodig hebben en gebruik maken van zorg van meerdere deelnemende zorgpartners. Diabeten, CVRM-patiënten en GGZ-patiënten voldoen aan deze criteria en worden daarom dit voorjaar benaderd om op vrijwillige basis deel te nemen aan het onderzoek. De patiënten worden bij toezegging van deelname uitgebreid voorgelicht, kiezen zelf een gewenst PGO en krijgen een jaar lang de gelegenheid om gegevens in te zien, te delen en aan te vullen in de Persoonlijke Gezondheidsomgeving. Met een enquête onder de gebruikers en een evaluatie in samenwerking met zorgpartners wordt onderzocht in welke mate de PGO’s en gegevensuitwisseling bijdragen aan passende zorg met regie voor de patiënt. Met de informatie uit dit onderzoek kunnen PGO’s functionaliteiten verder aanpassen en de gebruiksvriendelijkheid in de toekomst verder optimaliseren.
Planning en rol Stackr
In Q2 2021 wordt gestart met de livegang van deze pilot. 75 patiënten starten met drie verschillende PGO’s, die momenteel uitvoerig getest worden. De zorgorganisaties die deelnemen gaan de gegevens op een veilige, gestructureerde manier ontsluiten via Stackr. De zorgverlener wordt hiermee ontzorgt in het proces van gegevensuitwisseling naar de patiënt en kan vertrouwen op een gedegen, gestructureerde en veilige manier van gegevensontsluiting. Voor de patiënt verzorgt Stackr een veilige inlogmethode middels DigiD en maakt het mogelijk dat de gegevens vanuit de zorgprofessionals in de PGO terecht komen. Stackr is PGO-onafhankelijk.